Välimeri omalla parvekkeella

Lisääntynyt valo ja alkuvuodesta hankittu uusi koti ovat saaneet sisäisen sisustuskärpäseni vauhkoontumaan. Olen tarkoituksella koittanut pitää pään kylmänä ja välttää hankkimasta vielä hirveästi mitään harkitsematonta. Maltti on valttia sisustamisessa, ja tässä vaiheessa elämää sitä on jo tehnyt huomion, että oikeasti omannäköinen ja tyyliltään ajaton koti syntyy pala palalta rauhassa rakentamalla.

Telkkarista ja somesta pursuavat puutarhanlaittojutut saivat kuitenkin jo minutkin inspiroitumaan tulevan uuden kodin parvekkeen sisustamisesta. Pääsin yhteistyössä Pyynikin Trikoon kanssa sommittelemaan omaa haaveideni partsia Pyynikin Patruunan asuntojen parvekkeille.

Pyynikin Patruunan asunnoissahan parveke ei ole pelkästään oma ulkoyksikkönsä, vaan jatkumo sisätiloille. Parvekkeen ja asunnon jakavat suuret, lattiasta kattoon asti ulottuvat ikkunat on mahdollista avata, ja yhdistää näin sisätila ja parveke yhtenäiseksi tilaksi. Suurten ikkunoiden myötä näkymä parvekkeelle on esteetön, ja parvekkeelle luodusta fiiliksestä pääsee nauttimaan mukavasti sisätiloistakin. Parvekkeen kun sisustaa aina vuodenajan mukaan, saa siitä ihanan sesongeittain vaihtuvan seinänkokoisen taulun!

Pyynikin Trikoolla parvekkeet on industrial-tyylille uskollisesti toteutettu mustasta teräksestä ja minimalistisista suoraviivaisista kaiteista ja näin ollen ne ovat kevyt ja tyylikäs pari ympäröivälle punatiilelle. Tuo yhdistelmä kaipaa rinnalleen enää omaa pikku kesäpuutarhaa!

 

Oliiveja, sitruunaa, viheryrttejä – vaikka suoraa lautaselle

Lisäboostia parvekeintoiluuni toi Livingetc:n juttu sisä- ja ulkotilojen yhdistämisestä. Kuvissa pursuilevat oliivi- ja sitruspuut näyttävät aivan ihanilta ja ovat oiva vaihtoehto perinteisille puksipuille. Lueskelin, että välimerenkasvit tykkäävät auringosta ja lämmöstä, joten ne menestyvät hyvin ulkona auringossa. Takuuvarma keino luoda kotiin ihanaa Välimeren tunnelmaa!

Kasveiksi parvekkeelle valitsinkin sitruspuun ja muita Välimeren reissuista muistuttavia kasveja, kuten laventelia ja murattia. Kalusteiksi valikoitui Maskun siro, mutta särmikäs Vera-parvekeryhmä, jossa yhdistyy tukeva ja tyylikäs musta alumiinirunko ja lämpöä kalusteisiin tuova eukalyptuspuu.

Tuohon kylkeen vielä muut viheryrtit ja pieni oliivipuu, niin avot! Rakastan viherkasveja, ja olen erilaisten viheryrttien ja maustekasvien suurkuluttaja! Rucolat, basilikat, korianterit ja herneenversot tulee aina löytyä käden ulottuvilta!

Oliivipuista saatavat tuoreet oliivit tulee kuitenkin ilmeisesti säilöä ennen syömistä suolaveteen tai öljyyn – karvautensa vuoksi ne eivät sovellu ihan suoraa parvekkeelta salaattilautaselle poimittaviksi. No, sitruunat sen sijaan soveltuvat kypsyttyään näppärästi suoraa käytettäväksikin, joten limonellopastakaudestakin selvittäneen jatkossa sitruunoiden suhteen omavaraisesti.

 

Pikku puutarhan lisäksi sijoittaisin parvekkeelle muutamia rustiikkisia puuesineitä ja loppukesästä iltojen hämärtyessä tietysti sellaisen hehkulamppu-tyylisen valosarjan. Lisäksi vielä pehmeitä tekstiilejä, ehkä vähän juuttikangasta ja herkkää pellavaa. (Ainiin, ihan kaikilta hankinnoilta en ole välttynyt! Törmäsin Finlaysonilla aivan ihaniin meleerattupintaisiin käsipyyheisiin, jossa on painettuna Finlaysonin logo vanhaan tyyliin. Finlaysonhan on toiminut myös aikanaan tuolla Pyynikin Trikoolla, ja löydettyäni nuo pyyhkeet upeassa punatiiltä muistuttavassa sävyssä, kävi kiusaus liian suureksi ja pakkohan ne oli ostaa valmiiksi!)

Onko teillä kokemuksia sitruunapuista tai oliivipuista ja niiden kasvattamisesta?

Julkaisu toteutettu yhteistyössä Pyynikin Trikoon ja Maskun kanssa.